Docente

Marieke de Vos

Het begon met zingen, dat leerde ik gelijktijdig met praten. Mijn favoriete liedje was het Zuidafrikaanse Lammetie dammetie. Veel later, ik was al 6 jaar, kreeg ik mijn eerste blokfluitles. Mijn moeder speelde toen veel Schubert-liederen op de piano en ik vond het fantastisch om op mijn blokfluit de zanglijn mee te spelen. Tijdens het lied Auf dem Wasser zu singen, buiten adem door de lange hoge D, werd ik verliefd op de muziek… en op samenspelen. Ik kreeg vioolles aan de muziekschool van Groningen bij Meint Klazinga en pianoles van mijn moeder. Later vond ik nog een andere hobby: drummen in popbands en teksten & muziek maken.

Na de middelbare school studeerde ik psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en viool bij Walter Rump en Rémy Baudet. Later bij Jeannelotte Hertzberger aan het conservatorium. Na mijn afstuderen was ik actief in ensembles en orkesten met eigentijdse, geïmproviseerde en oude muziek. Nu ben ik regelmatig concertmeester bij Rondom de Kantates van Bach in Amersfoort en speel ik in een strijkkwartet en  -trio. Als vice-voorzitter van de ESTA (European String Teachers Association) organiseer ik activiteiten voor collega’s en schrijf ik voor Arco, het strijkersvakblad. En last but not least: sinds enige tijd speel ik altviool.

Ik raakte erg onder de indruk van de resultaten en de kindgerichte werkwijze van de Suzukimethode bij jonge kinderen en volgde de opleiding tot Suzuki viooldocent bij Johannes Lievaart aan de Accademia Filharmonica in Utrecht. In 2008 rondde ik deze opleiding af. Geïnspireerd door de Suzuki methode ontwikkelde ik de cursus Jong Geleerd voor muziekdocenten. Nu geef ik vioolles thuis in Amersfoort, bij muziekschool Markant in Apeldoorn en groepsles bij Accademia Filarmonica in Utrecht. Soms ben ik gastdocent bij Suzuki workshops in Nederland of Duitsland en organiseer ik een regionale kamermuziek-dag of strijkersworkshop. In Apeldoorn richtte ik de Markant Muzikaal Talentklas op, waarvan regelmatig leerlingen doorstromen naar het muziek-vakonderwijs. 

Suzuki Muziekschool Amersfoort startte in 2009 als vioolschool Twinkelstee. Door succesvolle samenwerking met Suzukicollega’s piano, cello en gitaar ontstond in 2012 Suzuki Muziekschool Amersfoort. De leerlingen treden regelmatig op en spelen in ensembles. Onlangs werkten zij mee met het project van violist Joe Puglia rond de 34 vioolduetten van Luciano Berio en namen zij deel aan een benefietconcert voor de Stichting Leergeld met de pianisten Arthur en Lucas Jussen. 

Mijn liefde voor muziek deel ik graag. In mijn lessen wil ik kinderen hun eigen talent voor muziek laten ontdekken en het zo veel mogelijk ontwikkelen. Om al die prachtige muziek te leren kennen en daarnaast ook ontvankelijk te worden voor nieuwe geluiden.